010 2844018info@hygienecontrolbenelux.com Ga naar de winkel, klik hier

Hatsjie, verkouden

Symptomen kunnen zijn: niezen, loopneus, een verstopte neus, keelpijn, hoesten, hoofdpijn, vermoeidheid.
Home / nieuws / Hatsjie, verkouden

Hatsjie, verkouden

Symptomen kunnen zijn: niezen, loopneus, een verstopte neus, keelpijn, hoesten, hoofdpijn, vermoeidheid. In sommige gevallen is er een conjunctivitis (rode, jeukende ogen). De patiënt is meestal niet bedlegerig en kan de dagelijkse activiteiten gewoon voortzetten. Een verkoudheid duurt meestal vijf tot zeven dagen, een enkele keer twee weken.

Een verkoudheid is de meest voorkomende infectie bij mensen; er zijn gemiddeld twee à vier infecties per jaar bij volwassenen. Schoolgaande kinderen kunnen soms twaalf keer per jaar verkouden worden. De meest efficiënte manier om infectie te voorkomen is handen wassen of te desinfecteren.

Dat je verkouden wordt door in de tocht te lopen of van de koude is een fabeltje, een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt van mens op mens overgedragen, via de lucht (niezen), via lichaamscontact (handen schudden) of via besmette voorwerpen. Op ongeveer alle voorwerpen die een verkouden persoon aanraakt blijft het virus achter, wanneer een gezond persoon dit voorwerp aanraakt kan hij of zij zichzelf besmetten door in z’n ogen te wrijven of aan z’n neus te komen. Onze slijmvliezen zijn zeer gevoelig voor het virus, daarom contact met mond, neus en ogen proberen te vermijden in periodes waar veel verkoudheden voorkomen. Handen wassen blijkt de meest efficiënte manier te zijn om verkoudheden te voorkomen of op z’n minst het risico te beperken. Wanneer we onze handen voldoende wassen / desinfecteren herleiden we het risico dat we onszelf besmetten met een verkoudheid door het virus in onze ogen of neus te wrijven tot een minimum, 100% garantie biedt het natuurlijk niet. Het is vrijwel onmogelijk om onze handen bacteriën en virus vrij te houden maar er zijn veel momenten wanneer handen wassen of te desinfecteren aan te raden zijn:

Wanneer je naar het toilet geweest bent.
Na het verversen van een luier
Na het aanraken van dieren
Voor het koken
Voor het eten
Na het snuiten van je neus
Na het niezen of hoesten in je hand
(Tip: Nies in binnenkant elleboog)
Na het aanraken van een ziek iemand
Voor het aanbrengen van contactlenzen
Na het bezoeken van openbare plaatsen

Natuurlijk is het onmogelijk om telkens na een handeling onze handen te wassen, maar om ons immuunsysteem te helpen is het aangeraden je handen zo veel mogelijk te wassen om zo besmettingen te voorkomen.

Hier geldt zoals altijd: Voorkomen is beter dan genezen!