Nieuws

Verboden stoffen schoonmaakmiddelen

SCHOONMAAKMIDDELEN BEVATTEN VAAK VERBODEN STOFFEN

Desinfecteermiddelen, ontsmettingsmiddelen, conserveringsmiddelen en ongediertebestrijdingsmiddelen bevatten vaak zogenoemde biociden die (nog) niet zijn toegestaan op de Nederlandse markt

Dat blijkt uit een gezamenlijke controleactie na…ar biociden van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA), de VROM-Inspectie (VI) en de waterschappen. Biociden worden gebruikt om bepaalde organismen te vernietigen. Ze zitten in onder meer in handgels en in producten tegen muggen, teken of vlooien die worden verkocht in bouwmarkten, tuincentra, supermarkten en drogisterijen.

Er zijn over het afgelopen jaar 78 boetes opgelegd (soms voor meerdere producten). 29 keer werd een schriftelijk waarschuwing gegeven en 3 keer werd een last onder dwangsom aangekondigd wegens het op de markt brengen van niet toegelaten biociden. Dat deze producten niet zijn toegestaan, wil nog niet zeggen dat ze een risico opleveren, aldus de VROM-Inspectie.

‘De risico’s voor mens, dier en milieu van deze producten zijn echter (nog) niet beoordeeld door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).’ Verkeerd gebruik of een onnodig hoge concentratie aan werkzame stoffen kàn echter schadelijk zijn voor mens, dier en milieu, stelt de inspectie. ‘Ook kan het resistentie veroorzaken waardoor de bestrijding van het ongewenste organisme op termijn steeds moeilijker wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *